Ida kipt...

Hollandse scharrelkip

Jazeker, mijn grootmoeder maakte dit recept ook al zo. Dan geurde de hele boerderij naar kip. Heerlijk met die vulling van witbrood, appel en kaneel. Gebruik appelsap om de kip in te laten garen. Ja ècht. Lekker met aardappelen en boontjes.


Ida kipt Hollandse scharrelkip

nodig
grote ovenschaal, oven op 180° C (heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra), prikkers of keukentouw, wildschaar of scherp mes

boodschappenlijstje
1 hele scharrelkip | 1 sneetje oud witbrood | 1 grote Hollandse appel (Elstar) | 12 gepelde en gehalveerde walnoten | 1 theel. kaneelpoeder | peper en zout uit de molen | kipkruiden | 1 dl appelsap | 5 klontjes roomboter | 2 dl koffieroom |
bereiding voor 4-6 personen
Verwarm de oven voor. Maak een vulling door het brood te weken in water en uit te knijpen. Meng dit met de appel, de noten, de kaneel, peper en zout. Neem de kip uit de koelkast en vul die met het appelmengsel. Steek eventueel de buikholte dicht met prikkers of gebruik keukendraad. Bestrooi de buitenkant met de kipkruiden. Schenk het sap in een ovenschaal, voeg de boter toe en leg hierop de kip. Zet de schaal in de oven, keer nu en dan de kip en bedruip met het braadvocht. Voeg na 20 minuten de room toe en laat de kip in ca. 90 minuten garen. Roer de aanbaksels aan het einde van de bereiding los en neem de kip uit de oven.

Gebruik een wildschaar of scherp mes om de kip in vieren te delen. Leg de kip nog even terug in de saus in de nog warme oven.

Lekker met: gebakken Hollandse aardappelen en gekookte boontjes met uisnippers.
X