Maaike kipt...

scharrelkip met mangochutney

Ik een keukenprinses? ...niet echt. Maar met één recept scoor ik al jaren. En dat is deze feestelijke kip met mangochutney. Makkelijk en er staat echt wat op tafel! Perfect voor Pasen (en met andere feestdagen maak ik ‘m net even anders).


Maaike kipt scharrelkip met mangochutney

nodig
oven, ovenschaal, kom, cocktailprikkers, pan, serveerschaal

boodschappenlijstje
1 hele kip van ca. 1400 g | 150 g kipgehakt | 2 eetl. gesnipperde rode ui of lente-uitjes | 2 eetl. gehakte peterselie | 1 ei M | kipkruiden | 4 cocktailprikkers of keukendraad | 60 g gesmolten roomboter | 2½ dl gevogeltefond | 1½ dl Calvados of appelsap | 2½ dl slagroom | sap van 1 citroen of limoen | stukjes roomboter om de saus te binden | zout en peper uit de molen | 8 blaadjes verse basilicum | 2 volle eetl. mangochutney |
bereiding voor 4-6 personen
Verwarm de oven op 180°C. Meng het gehakt met ui, peterselie en het losgeklopte ei. Bestrooi de buikholte van de kip royaal met kipkruiden. Vul met het gehaktmengsel en steek de buikholte dicht met cocktailprikkers. Leg de kip met de boter in een ovenschaal. Plaats de kip eerst 30 minuten middenin de warme oven en voeg daarna de fond toe. Laat de kip nog 1 uur braden en bedruip de kip zo nu en dan met het braadvocht.

Haal de kip uit de ovenschaal, roer alle aanbaksels los en giet dit in een pan. Voeg de Calvados, de room en wat citroensap toe en laat de saus indampen. Maak op smaak met zout en peper. Leg de kip op een serveerschaal. Schenk de saus rondom de kip. Garneer de kip met de basilicumblaadjes.
Lekker met: groene asperges en mangochutney.
X