Maaike kipt...

scharrelkip met cranberrycompote

Ik een keukenprinses? ...niet echt. Maar met één recept scoor ik al jaren. En dat is deze feestelijke kip met cranberrycompote. Makkelijk en er staat echt wat op tafel! Perfect voor Kerst (en met andere feestdagen maak ik ‘m net even anders).

Maaike kipt scharrelkip met cranberrycompote


nodig

oven op 180 °C, kom, cocktailprikkers, ovenschaal, aluminiumfolie, steelpan

boodschappenlijstje
1 hele scharrelkip van ca. 1400 g | 150 g (evt. voorgekruid) kipgehakt | 2 eetl. gesnipperde rode ui of lente-uitjes | 4 eetl. gehakte peterselie | 1 ei M | kipkruiden | 4 cocktailprikkers of keukendraad | 60 g gesmolten roomboter | 2½ dl gevogeltefond | 1½ dl Calvados of appelsap | 2½ dl slagroom | 2½ dl gevogeltefond | sap van 1 citroen of limoen | zout en peper uit de molen |

bereiding voor 4-6 personen
Zet de oven aan. Maak het gehakt aan met de ui en de helft van de peterselie. Voeg ook het losgeklopte ei toe en meng dit. Bestrooi de buikholte van de kip royaal met kipkruiden. Vul met het gehaktmengsel en steek de buikholte dicht. Gebruik de cocktailprikkers. Leg de kip met de boter in de ovenschaal. Plaats de kip eerst 30 minuten middenin de oven.

Voeg daarna de fond toe en laat de kip nog 1 uur braden. Bedruip de kip zo nu en dan met het braadvocht. Haal de kip uit de ovenschaal en houd warm in de folie. Roer alle aanbaksels los en giet dit in de steelpan. Voeg de Calvados, de room en eventueel wat citroen toe. Kook de saus in en bind eventueel bij met stukjes boter.Maak de saus op smaak af met zout en peper. Schenk de saus in de schaal en leg de kip erop. Verdeel de overige gehakte peterselie over de kip.

 

--> Volgende
1 van 2
X